Smaackmakers

Werkgevers aan de slag

DE ROL VAN WERKGEVERS IN ONS VOEDSELPATROON? 

VAN KROKET NAAR ROCK HET!

De werkgevers van Nederland zijn goed voor hun werknemers. Ze zorgen dat we niet te veel werken door nette werktijden en voldoende vakantiedagen; dat we goed zitten door de juiste bureaus en stoelen; dat we goede luchtcirculatie hebben en fijne verlichting. Kortom: ze zetten zich in voor gezonde werknemers. Maar wat nog (veel te) vaak over het hoofd wordt gezien, is de rol die de werkgever heeft in het eetpatroon van zijn werknemers, namelijk via de catering.

Want werkgevers voorzien maar al te vaak in de dagelijkse lunch van hun werknemers. En nu is net dáár ontzettend veel winst te behalen, zowel op gezondheid en productiviteit van werknemers (en daarmee kostenbesparing) als op waardering door werknemers, als op duurzaamheid. In grote lijnen zijn er dus drie redenen om je catering flink onder de loep te nemen en als ‘serious business’ en onderdeel van ‘goed werkgeverschap’ te zien.

Ten eerste: Het besef dat die lunch waarin de werkgever elke dag voorziet, bepalend is voor de gezondheid en productiviteit is er nauwelijks. We kampen met een overgewicht epidemie en de meest voorkomende ziektes zijn voedsel gerelateerd. En toch: Het assortiment van een ‘standaard’ kantine valt grotendeels buiten de richtlijnen gezonde voeding van het Voedingscentrum. Bijna zonder uitzondering bevatten onze kantines een gedeeltelijk snackbar assortiment. Misschien worden veel mensen blij van een gefrituurde hap. Maar behalve een korte termijn bevrediging levert het elke dag eten van een kroket, frikadel of saucijzenbroodje (let wel: op het werk!!!) weinig waarde. Sterker nog: het levert kosten op vanwege ziekte, lunchdips en in termen van duurzaamheid: een hogere milieudruk.

Benieuwd naar de overige 2 tips en ingrediënten voor de transitie naar een duurzamer, gezonder en gewaardeerd aanbod? Download hier het hele artikel!

Deel dit artikel

Andere berichten

Rapport Duurzame & Gezonde Voedselomgeving

Met de klimaatdoelen van 2030 in het vooruitzicht wordt het thema voedsel steeds belangrijker voor lokale besturen. Denk aan de landelijke gezondheidscrisis door overgewicht, en in het specifiek obesitas en de relatie tot corona. Dit Lees verder

Voedselomgeving van de toekomst: Duurzaam & Gezond

Meer en meer gemeenten en provincies streven ernaar: een omgeving die gezond is voor haar inwoners. Schone lucht, goed water én… een voedselomgeving waarin het mogelijk én makkelijk is om gezond en duurzaam te eten. Lees verder

Een corona-proof (bedrijfs)restaurant! 11 tips

Een blog, speciaal voor diegene die hun hoofd breken over hoe we omgaan met de werklunch, als we straks weer naar kantoor gaan. Hoe zorgen we ervoor dat ons bedrijfsrestaurants of onze kantine straks Coronaproof is? Lees verder