Smaackmakers

Overheid ziet winst in duurzame en gezonde catering

Duurzamere facilitaire dienstverlening zorgt voor positieve impact. Maar op welk vlak is nu de meeste winst te behalen, in termen van klimaatimpact én gezondheid? Juist: catering. Tijdens de Circulaire Beurs van de Rijksoverheid op 10 november was het dan ook levendig op het Cateringplein. Smaackmakers had de eer ‘hostess van het plein’ te zijn. Cateraars en diverse (food)ondernemers lieten de gasten proeven hoe lekker future proof eten is: plantaardig, uit het seizoen en lokaal. Gedurende de dag vond kennisuitwisseling plaats over een duurzaam voedselaanbod met 3 paneldiscussies.

Smaackmakers, Natascha Kooiman, hostess van het cateringplein, had drie paneldiscussies voorbereid over 3 onderwerpen: Ketenverandering binnen de overheid door ketenverkorting – Plantaardig het nieuwe normaal – De paradox van lokaal versus EU-aanbestedingen. Doel van de paneldiscussies was kennisuitwisseling en met elkaar komen tot oplossingen en versnelling. In de discussies was een duidelijk beweging te zien van ‘romantische beelden’ van duurzame producten, naar impact.

Vanuit het panellid (Bob Castelijn) uit de wetenschap horen we dat de voedselkilometers maar een klein aandeel van de footprint zijn. Bijvoorbeeld: van een banaan is het vervoer slechts 10% van de voetafdruk. De manier van produceren heeft een vele malen grotere impact. Een Nederlandse tomaat in de winter komt bijvoorbeeld uit de kas en is dus niet zo duurzaam. Wat wél duurzaam is, is als het grondgebonden en seizoensgebonden is. Dan maakt lokaal/niet lokaal inderdaad een verschil. Natuurlijk zit er ook een sociaal aspect aan producten van dichtbij halen. Het stimuleert lokale economieën en verbondenheid met ons eten. Voor duurzaamheid is het vooral belangrijk hoe wordt geproduceerd, wat de boer bijvoorbeeld doet aan biodiversiteit en aan een vruchtbare bodem.

De meeste impact is uiteindelijk toch te behalen met de transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten. De cateraars in ons panel (Vitam, Hutten en Compass Group) zijn het hier dan ook unaniem over eens. Plantaardig eten wordt het nieuwe normaal!

Binnen de Rijksoverheid heeft Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) hele mooie stappen gezet op een duurzaam en gezond voedselaanbod. Op 2 pilot locaties heeft Smaackmakers samen met Vitam een gezond en duurzaam aanbod neergezet. Het aanbod is voor 80% plantaardig. De bestelservice voor luchen en events is zelfs 100% plantaardig geworden.  En de gasten? Die zijn gewoon tevreden. En het woord doet de ronde al bij RVO; ‘ben je al bij het restaurant met het nieuwe aanbod geweest? Die catering is heerlijk. Dat zouden we overal moeten hebben’. Dat is waar we naartoe willen. Catering die gezond en duurzaam is én die vooral wordt ervaren als heel lekker! Dubbele winst dus.

Waarom is het nu zo succesvol zal je je afvragen? Is er dan niet veel weerstand? Het geheim zit in een hele goede implementatie met veel focus op de juiste communicatie en de training van de juiste mensen.

We komen heel binnenkort met dé handvaten voor overheidsorganisaties die stappen willen zetten naar een meer duurzaam en gezond cateringaanbod. Wil je nu al weten welke quick wins je kan behalen? Neem dan alvast contact met ons op!

Deel dit artikel

Andere berichten

Compass Grop toont lef in haar ambities

Afgelopen jaar heeft Smaackmakers Compass Group mogen adviseren in het formuleren van een visie, missie, doelen en maatregelen om te komen tot plantaardiger cateringaanbod. Ons ideaal. Want het begint bij het neerzetten van een hele Lees verder

Vegan is “Hip” en niet meer Geitenwollen Sokken

Trends in catering 2022: “Plantaardig wordt het nieuwe normaal” Interview met Natascha Kooiman in Nieuwsbrief FACTO van 5 januari 2022: Welke trends op het gebied van (bedrijfs)catering kunnen we voor het komende jaar verwachten?   Met Lees verder

Groene en Gezonde keuze Almere 2

een kijkje in de keuken bij Jeffrey van Domino’s. Sinds oktober 2021 loopt de campagne Groene & Gezonde Keuze Almere, waarin de gemeente Almere samen met Greendish, Smaackmakers en horecaondernemers werkt aan het verduurzamen en Lees verder