Smaackmakers

Sinds 2013…

werkt Smaackmakers aan verduurzaming van ons voedselsysteem en eetpatroon door de visie op food en specifiek op catering te veranderen. Smaackmakers inspireert en begeleidt cateraars, horeca, food en non-food bedrijven, overheids- en onderwijsinstellingen naar duurzamere én gezondere catering. En we richten ons op mindsets en agendasetting van een van de gevoeligste onderwerpen binnen de voedseltransitie. We werken hier met veel passie aan. Lees hier verder over ons:

Over Natascha

Natascha Kooiman is ‘duurzaamheidsrebel’ en oprichter van Smaackmakers. Ze combineerde haar werk als merkstrateeg voor maatschappelijke organisaties bij communicatie-adviesbureau BBK/Door Vriendschap Sterker met een traineeship over de eiwittransitie bij de NGPF met als onderdeel onderzoek naar kansen voor de grote contractcateraars om hun aanbod te verduurzamen. Vervolgens zette ze zich in voor verschillende initiatieven zoals zoals Viva Las Vega’s, Variatie in de Keuken en vanuit BBK/Door Vriendschap Sterker stond ze met opdrachtgever NCDO aan de wieg van FoodGuerrilla en richtte ze FoodQuake op, een platform voor duurzame voedselinitiatieven.

In 2013 richtte ze samen met Aart Jan van Dijk de social enterprise Smaackmakers op. Met als resultaat de verduurzaming van vele horeca-gelegenheden, cateraars en mindsets en agendasetting van een van de gevoeligste onderwerpen binnen de voedseltransitie: de overgang naar meer plantaardig en minder dierlijk in onze consumptie en productie. Sinds najaar 2015 is Smaackmakers lid van de adviesraad van het voedselprogramma van de Verenigde Naties voor de Sustainable Development Goals.

Met haar strijdlustigheid is ze een van de DJ100 (Duurzame Jongeren 100) en TED-spreker geworden en al twee keer door VIVA400 benoemd als ‘jonge vrouw met invloed’ en vier keer op rij één van de Food100. Wat Natascha betreft betekent dat, dat ze inspirator en versneller is van de transitie naar een meer plantaardig voedselsysteem en -patroon. Daar streeft ze naar als jongste lid van de Werkgroep Voetprint Nederland en jongste bestuurslid van PvdA Duurzaam, en als lid van de Raad van Advies van het Expertisecentrum for Sustainable Business van AVANS Hogeschool.

Binnen Smaackmakers ligt haar expertise vooral in (gedrags)veranderingtrajecten en agendasetting van de soms gevoelige onderwerpen binnen de voedseltransitie. Ook wordt Natascha graag ingezet als spreker, in discussiepanels, als lid van denktanks of bij het opzetten van inhoudelijke programma’s voor congressen rond duurzaamheid en voedsel.

Bekijk meer op LinkedIN of neem contact op via natascha@smaackmakers.nl 

 

Over Nikki

Voeding had altijd al haar interesse, maar toen ze erachter kwam dat je dit óók kon studeren, was deze keuze snel gemaakt! Voeding & Gezondheid aan de WUR, een goede basis om te begrijpen wat voeding met ons lichaam doet, hoe ons lichaam in elkaar zit én hoe wij als consumenten ons gedragen ten opzichte van gezond en vooral ongezond eten.
Het belang van duurzaamheid en het zorgen voor onze planeet kwam eigenlijk, heel eerlijk gezegd, pas later. Nadat Nikki in haar studententijd én als beginnende werknemer al vele verre reizen had gemaakt, en na een vrij constante consumptie van vlees en producten uit verre landen…
Achteraf gezien heeft de duurzaamheid er al wél ingezeten bij de opvoeding, waarbij haar ouders heel bewust omgaan met energie & voeding, en nooit eten weggooiden dat op enige manier nog gegeten kon worden. Toen was er alleen nog veel minder algemene kennis & focus op het klimaat en was inspiratie & vervangende producten om duurzamer te eten zeker niet zo makkelijk te vinden als nu!
Na een aantal jaren gewerkt te hebben bij grote voedingsmiddelenfabrikanten, werd de intrinsieke behoefte om bij te gaan dragen aan een positieve ontwikkeling in ons eet- en gedragspatroon en écht impact te gaan maken, groot genoeg om een switch te maken. Wél nog steeds in het brede veld van voeding & gezondheid, maar dan óók vanuit een duurzaamheidsoogpunt.
Zo is Nikki bij Smaackmakers terecht gekomen, om via de missie om onze voedselomgeving zo duurzaam & gezond mogelijk te maken, samen als team impact te maken op het welzijn van onze wereld, voor onszelf en toekomstige generaties.

Wil je meer weten, neem dan contact op via nikki@smaackmakers.nl