Smaackmakers

Sinds 2013…

werkt Smaackmakers aan verduurzaming van ons voedselsysteem en eetpatroon door de visie op food en specifiek op catering te veranderen. Smaackmakers inspireert en begeleidt cateraars, horeca, food en non-food bedrijven, overheids- en onderwijsinstellingen naar duurzamere én gezondere catering. En we richten ons op mindsets en agendasetting van een van de gevoeligste onderwerpen binnen de voedseltransitie. De Smaackmakers Natascha en Amber werken hier met veel passie aan. Lees hier verder over ons:

Over Natascha

Natascha Kooiman is ‘duurzaamheidsrebel’ en oprichter van Smaackmakers. Ze combineerde haar werk als merkstrateeg voor maatschappelijke organisaties bij communicatie-adviesbureau BBK/Door Vriendschap Sterker met een traineeship over de eiwittransitie bij de NGPF met als onderdeel onderzoek naar kansen voor de grote contractcateraars om hun aanbod te verduurzamen. Vervolgens zette ze zich in voor verschillende initiatieven zoals zoals Viva Las Vega’s, Variatie in de Keuken en vanuit BBK/Door Vriendschap Sterker stond ze met opdrachtgever NCDO aan de wieg van FoodGuerrilla en richtte ze FoodQuake op, een platform voor duurzame voedselinitiatieven.

In 2013 richtte ze samen met Aart Jan van Dijk de social enterprise Smaackmakers op. Met als resultaat de verduurzaming van vele horeca-gelegenheden, cateraars en mindsets en agendasetting van een van de gevoeligste onderwerpen binnen de voedseltransitie: de overgang naar meer plantaardig en minder dierlijk in onze consumptie en productie. Sinds najaar 2015 is Smaackmakers lid van de adviesraad van het voedselprogramma van de Verenigde Naties voor de Sustainable Development Goals.

Met haar strijdlustigheid is ze een van de DJ100 (Duurzame Jongeren 100) en TED-spreker geworden en al twee keer door VIVA400 benoemd als ‘jonge vrouw met invloed’. Wat Natascha betreft betekent dat, dat ze inspirator en versneller is van de transitie naar een meer plantaardig voedselsysteem en -patroon. Daar streeft ze naar als jongste lid van de Werkgroep Voetprint Nederland en jongste bestuurslid van PvdA Duurzaam, en als lid van de Raad van Advies van het Expertisecentrum for Sustainable Business van AVANS Hogeschool.

Binnen Smaackmakers ligt haar expertise vooral in (gedrags)veranderingtrajecten en agendasetting van de soms gevoelige onderwerpen binnen de voedseltransitie. Ook wordt Natascha graag ingezet als spreker, in discussiepanels, als lid van denktanks of bij het opzetten van inhoudelijke programma’s voor congressen rond duurzaamheid en voedsel.

Bekijk meer op LinkedIN of neem contact op via natascha@smaackmakers.nl 

Over Amber

Amber van Veghel is sinds 2019 onderdeel van Smaackmakers waar ze haar passie voor duurzame voeding combineert met haar passie voor storytelling. In voedsel had ze altijd al interesse en dat leidde tot het afronden van een bachelor en master levensmiddelen technologie aan Wageningen Universiteit. De weg die voedsel aflegt voordat het in de supermarkt belandt kan Amber je dan ook in geuren en kleuren vertellen. Tijdens haar studie begon ze zich steeds meer te interesseren in de milieu impact van diezelfde weg, van boer tot bord.

Bij de afronding van haar studie dook amber in de plantaardige eiwitten. Met een project bij Blonk Consultants berekende ze met behulp van levenscyclusanalyse (LCA) de milieu impact van diverse plantaardige eiwitten. Deze kennis rondom LCA zette ze in als milieu impact analist bij Willem&Drees. Waar ze een CO2 meetsysteem opzette voor de maaltijdboxen. Zo ontstonden de eerste CO2 neutrale maaltijdboxen. Door haar verschillende ervaringen en nieuwsgierigheid heeft Amber een goed beeld van de complexiteit van ons voedselsysteem en voelt ze de urgentie voor verduurzaming.

Met haar oog voor detail geeft Amber gedegen advies, zonder de grote lijnen uit het oog te verliezen. Als creativiteit, innovatie en communicatie elkaar ontmoeten staat Amber in haar kracht.

Bekijk meer op LinkedIN of neem contact op via amber@smaackmakers.nl

Over lucas

Lucas Simons heeft zich aan Smaackmakers verbonden als partner en Senior Business Advisor. Met de hulp van Lucas zet Smaackmakers kracht bij om tot een duurzamere voedselomgeving en duurzamer voedselsyteem te komen. Sinds 1 september 2019 is het doel van het partnerschap om de organisatie verder te professionaliseren, het producten aanbod te verbreden en zodoende de groei te versnellen en de impact van een duurzaam en gezond voedselaanbod te vergroten.

Lucas Simons is geen vreemde op het gebied van voeding en landbouw en van het opzetten en groot maken van bedrijven met een missie. Hij was ooit de directeur van het Internatinale keurmerk Utz Certified. Nu naast het coachen van ondernemers is Lucas oprichter en CEO van NewForesight, een Internationaal opererend strategisch consultancy bureau dat duurzaamheidsuitdagingen omzet in marktkansen. En hij is de oprichter en CEO van SCOPEinsight, dat de wereldstandaard voor professionele boerenorganisaties ontwikkelt en implementeert. Én hij is auteur van het boek Changing the Food Game, over waarom de oplossing om uit de impasse van ons huidige onduurzame voedselsysteem effectieve markttransformatie is. Zijn persoonlijk motto is “als je de uitkomst wilt veranderen zul je de spelregels moeten veranderen”. Voor zijn baanbrekende en impactvolle werk is hij zowel nationaal als International erkend als Global Leader door het World Economic Forum, als Change Maker door Ashoka, lid van het toenmalige Clinton Global Initiative en hij is zes maal genoemd binnen de TROUW top 100 van duurzame leiders in Nederland.

Smaackmakers viel Lucas direct op, omdat zij bezig zijn met de regels in de wereld van catering en horeca te veranderen. We stelden hem een aantal vragen, lees hier het interview met Lucas Simons.