Smaackmakers

RVO Dag van de duurzaamheid

 

RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland) maakt slagen met haar catering: gezond, duurzaam en zero-waste

 

Duurzaam en gezond eten. Qua aandacht kan je er bijna niet meer omheen. Niet alleen in de media, maar ook met bijvoorbeeld een landbouwvisie van minister Schouten die circulariteit (gesloten kringlopen en duurzaam 2.0) centraal zet, of met de TROUW Duurzame 100, die elk jaar een selectie maakt van de Nederlanders die zich keihard inzetten voor duurzaamheid, waar in de Top 3 al twee voedselfanaten staan (Jaap Korteweg van de Vegetarische Slager, en Ruud Zanders van Kipster) en onder de andere 97 velen zich ook in de voedselwereld bewegen.

Langzaamaan begint ook door te dringen dat catering niet achter kan blijven: werkgevers willen én verduurzamen én goed voor hun medewerkers zorgen. Dat komt samen in catering. Steeds meer organisaties gaan aan de slag met hun catering duurzamer en gezonder maken. RVO wil hierin binnen de overheid een van de voorlopers zijn. Ze wil laten zien dat duurzame en gezonde catering en minimale waste samengaat met tevreden en enthousiaste lunchgasten.

Dat mochten wij in de Week van de Duurzaamheid, een week die RVO niet stilletjes aan zich voorbij liet gaan, aankondigen. Want RVO gaat de slag richting duurzamere catering niet alleen slaan. Smaackmakers mag daarbij helpen. Het gesprek over duurzaam eten tijdens Week van de Duurzaamheid in een interactieve workshop is pas het begin. Komende maanden gaan we aan de slag met een pilot bij RVO in Utrecht, waar we toewerken naar een lekkerder, duurzamer aanbod dat ook nog eens gezonder is. Dat doen we onder andere via andere ingrediënten met minder milieu-impact en door andere portionering en presentatie waarmee we zowel verspilling als ‘overeten’ voorkomen. We gaan trainingen geven aan de cateringmedewerkers en management assistentes zodat zij beter in staat zijn om duurzaam en gezond te kiezen en bestellen. Dat is een van de belangrijkste interventies om ook verspilling radicaal terug te brengen. En natuurlijk gaan we met het management in gesprek zodat ook zij weten wat duurzaam eten is en waarom dit zo belangrijk is voor de organisatie, de medewerkers én de wereld. Dit alles doen we niet zonder inspraak van de RVO’ers zelf. We zetten een gastenraad op die kan meedenken in het proces en die nodig is om de nieuwe creaties te proeven, beoordelen én collega’s net zo enthousiast te maken. Op naar een voorbeeldcase voor lekkere, duurzame en gezonde catering bij RVO!

Want het blijft niet bij een pilot. Bij succes verkennen we hoe we de lessons learned kunnen uitrollen naar de andere locaties! En dat zou betekenen dat een duurzame lunch, zoals we die nu met veel trots tijdens de Week van de Duurzaamheid aanboden, de nieuwe standaard wordt. Al honger gekregen? Ik wel!

Meer weten? Interesse in de gastenraad? Neem contact op met Willem Raijmakers of Natascha Kooiman.

Deel dit artikel

Andere berichten

Advies en implementatie

Pilot Radicaal duurzame en circulaire catering. Samen met ABN Amro zijn we gekomen tot een geheel ander cateringconcept dat zo circulair mogelijk en zo duurzaam mogelijk is en zich continu ontwikkelt. Het is het eerste Lees verder

Waarom we meer lef nodig hebben in ons landbouwbeleid

Tijdens het symposium ter ere van het 10 jarig jubileum, op 2 oktober, van de Werkgroep Voetafdruk Nederland, de Nederlandse afgevaardigde van het World Footprint Network, presenteerde Hans Meek zijn nieuwe boek Ecologica. Mij werd Lees verder

Tips voor een duurzaam kerstmenu

Onderstaande blog is geplaatst op Oneworld (link: https://www.oneworld.nl/food/tips-voor-een-duurzaam-kerstmenu) De kerstmenu-heisa is weer losgebarsten en daarmee rijst de vraag: hoe kan ik de borrel, het diner en het nagerecht zo duurzaam mogelijk samenstellen? De Smaackmakers helpen Lees verder