Smaackmakers

Smaackelijk duurzaam & gezond in Almere Centrum

 

Een pilotproject in Almere Centrum… zelfs tijdens Corona. Trots op deze koplopers! Ondanks dat de (bedrijfs)restaurants tijdelijk hun deuren moeten sluiten, zetten de deelnemers hun schouders onder het verduurzamen van hun voedselaanbod. Op naar een duurzame & gezonde voedselomgeving! 

Almere start samen met Smaackmakers en Greendish met een innovatieve aanpak voor een duurzame en gezonde voedselomgeving in het centrum. Want dat is hárd nodig met de huidige vaak ongezonde stadscentra in Nederland.

Dit doen we in het kader van Groen en Gezond Almere. Dat is het thema van Floriade Expo2022, die we over 2 jaar in Almere gaan beleven. Met dit programma wil Almere oplossingen laten zien voor uitdagingen en vragen rondom natuur in de stad, groene energie, gezondheid en (lokale) voeding.

Dit pilotproject draagt bij aan één van de drie doelen van Groen en Gezond Almere, namelijk het versterken en versnellen van de ontwikkeling van Almere als groene en gezonde stad. En wel omdat we toe werken naar een duurzame en gezonde voedselomgeving. De ambitie is om de consument, de werknemer en bezoeker te verleiden tot het maken van een duurzame en gezonde keuze. Met de focus op minder dierlijk, minder voedselverspilling, meer lokaal & seizoensgebonden en ondersteund door de Schijf van Vijf. Daarmee wordt het aanbod toekomstbestendiger en voegt het waarde toe in termen van vitaliteit, gezondheid, (gast)tevredenheid, milieu en klimaat.

Ondanks Corona zijn al 7 deelnemers gestart. Onder begeleiding van Greendish en Smaackmakers zetten ze stappen naar een voedselaanbod en presentatie dat gezondere en duurzamere keuzes stimuleert. Zo wordt er gekeken naar de samenstelling van aanbod.

Wethouder Maaike Veeningen: “Deze ondernemers willen met deze pilot bezoekers in het centrum lekker eten voorschotelen dat ook nog eens gezond en duurzaam is. Een geweldig initiatief dat ik van harte ondersteun. Ik hoop dat het een voorbeeld is voor andere ondernemers zodat we volgend jaar hier staan met 2 x zoveel deelnemers”

WAT DOEN WE?

Catering & vestigingsbeleid begeleid door Smaackmakers:

 • Analyse, visiebepaling, doelstellingen
 • Implementatie van de adviezen via intensieve begeleiding
 • Activatie van stakeholders via een workshop & training
 • Begeleiding van aanbestedingen naar duurzaam en gezond
 • Metingen van de inkoop bij cateraars (i.s.m. Greendish)
 • Begeleiding aanpak vestigingsbeleid
 • Begeleiding aanpak reclame- en marketingbeleid
 • Voorbereiding consumentencampagne

Horeca begeleid door Greendish:

 • Een interview met de deelnemers;
 • Analyse van de samenstelling van de menukaart (dierlijk vs plantaardig);
 • Analyse & Advies over de top 5 gerechten (voetafdruk, landgebruik, watergebruik, lokaal ingekocht, gebruik keurmerken, seizoensproducten ed);
 • óf aan de slag met nieuwe recepten voorzien van lokale ingrediënten afkomstig van Flevofood;
 • Een gasttevredenheidsonderzoek voor en na de pilot
 • Voorbereiding consumentencampagne

in de media

Almere gaat voor gezond en duurzaam voedselaanbod

Smaackmakers wil eten in centrum gezonder maken  

 

ACHTERGROND

De gedachte achter de gebiedsgerichte aanpak sluit aan op wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat onze voedselomgeving bepalend is voor wat, hoeveel en hoe vaak we eten en drinken. Hoe meer ‘contactmomenten’ met een duurzaam en gezond aanbod, hoe waarschijnlijker het is dat consumenten hiervoor kiezen. Want, hoe gewoner een duurzaam en gezond aanbod is, hoe meer het de nieuwe standaard keuze wordt.

VISIE

Het streven is een centrum waarin de consument, de werknemer en bezoeker geïnspireerd en gefaciliteerd wordt in het maken van een duurzame en gezonde keuze. Niet via informeren, maar via verleiden. Met een duurzaam en gezond aanbod in overvloed, dat lekker en aantrekkelijk geprijsd is. Het centrum moet zo een voorbeeld worden voor andere steden én de eigen stad.

 

AANPAK

We starten een intensief begeleidingstraject, waaronder een nulmeting en advies op maat, bij 6 deelnemers. Begin volgend jaar worden alle uitkomsten van deze pilot geëvalueerd, en het plan voor een eventueel vervolg in 2021 gemaakt. Horeca, bedrijfsrestaurants, het ziekenhuis, scholen en andere voedselaanbieders worden de komende maanden benaderd om deel te nemen. In een latere fase wordt ook vestigingsbeleid en marketing- en reclamebeleid onder de loep genomen.

DEELNEMERS

Meat in the City

Welkom bij Meat in the City. De naam van Meat in the City in Almere Centrum verklapt het al, op het menu staan veel opties voor liefhebbers van vlees. De chef is 12 jaar slager geweest en weet precies waar hij het beste vlees vandaan moet halen en hoe dit het zo lekker mogelijk bereid kan worden. Het vlees komt van
melkkoeien en zorgt dus dat de koe voor meerdere doeleinden gebruikt wordt (zgn dubbeldoel koevlees). Daarnaast staan er een paar goede vegetarische opties op de kaart.

Rick Ruys, bedrijfsleider Meat in the City: “Wij doen mee omdat we graag meer willen weten over wat er zoal lokaal te krijgen is, want wij gaan ons richten op verduurzamen door met meer groente te werken en met producenten uit de Flevopolder.”

 

Rosita’s

Welkom bij Rosita’s, hét Mexicaanse restaurant van Almere. Het restaurant is in juli 2015 geopend en daarmee maken gastvrouw Sonja en chefkok Ton hun
droom waar. Na jaren ervaring te hebben opgedaan bij topkoks tijdens hun vele reizen door Mexico, brengen zij de meest smaakvolle recepten nu naar hun
restaurant aan de Koopmanstraat 5. De authentieke Mexicaanse ervaring staat centraal bij Rosita’s met een menukaart vol heerlijke traditionele gerechten,
lekkere cocktails en sangria, en een gezellige ongedwongen sfeer in het restaurant.

Bedrijfsleider Nickolai van Eijsden: “Wij doen mee omdat we al goed nadenken over een goeie mix tussen vegetarische gerechten en vlees gerechten, maar we benieuwd zijn naar de analyse van onze kaart en de mogelijkheden die we hebben om producten met keurmerken en/of van lokale leveranciers in te kopen.

 

The Black Cockatoo

Welkom bij The Black Cockatoo, het leukste lunchcafé van Almere Centrum. Wij serveren bijzondere gerechten met aandacht voor duurzaamheid en kwaliteit. Ook kun je bij ons genieten van koffie, thee of chai met huisgemaakte taart.

Eigenaresse Kimberley: “Ondanks dat wij een volledig veganistisch assortiment hebben en daarmee automatisch een grote verduurzamingsslag hebben gemaakt, vinden we het interessant om onze menukaart eens te laten doorlichten om te kijken waar het nóg beter kan.

 

La Maison

Welkom bij Brasserie La Maison, jouw tweede huis in Almere. Brasserie La Maison is modern en gezellig ingericht. In het voorjaar kun je heerlijk genieten van
de zon op ons ruime terras. Mocht de zon te fel schijnen dan bieden wij plekken aan in de schaduw. Altijd heerlijk met een cocktail erbij.

Eigenaar Peter: “Greendish kwam net op het goede moment binnenlopen om te vertellen over het project Duurzaam en Gezond Voedselaanbod, we wilden namelijk net gaan beginnen aan een nieuwe menukaart dus zijn benieuwd naar het uitkomst van de metingen bij ons en de suggesties voor de kaart.

 

Stadhuis Almere

Uiteraard is ook het bedrijfsrestaurant van het stadhuis Almere van de partij. Hier kunnen werknemers en bezoekers van de gemeente voedsel kopen in de kantine. Dit voedselaanbod wordt geregeld door een cateraar. We werken aan een duurzame aanbesteding voor de catering en implementatie van duurzaamheidswensen. Zo staat gezonde en duurzame voeding ook bij het bedrijfsrestaurant op de kaart.

Stadhuis Almere: “dit project zien we als een kans voor synergie! Als Stadhuis willen we deel uitmaken van het streven naar gezond en duurzaam aanbod. Natuurlijk willen wij ook het goede voorbeeld geven en dat doen we graag samen. De begeleiding van Smaackmakers in de aanbesteding helpt ons enorm om een uitvraag te doen naar de markt die duurzaamheid en gezondheid zeer belangrijk vindt. Een mooi samenspel waarbij zij zorgen voor veel extra begrip en een zeer relevante bijdrage rondom duurzaamheid in deze fase.”

Wil je weten hoeveel impact jij kan maken?

Vraag direct een gratis en vrijblijvend consult aan en leg jouw uitdagingen aan ons voor.

Boek jouw gratis consult

 

 

Deel dit artikel

Andere berichten

Overheid ziet winst in duurzame en gezonde catering

Duurzamere facilitaire dienstverlening zorgt voor positieve impact. Maar op welk vlak is nu de meeste winst te behalen, in termen van klimaatimpact én gezondheid? Juist: catering. Tijdens de Circulaire Beurs van de Rijksoverheid op 10 Lees verder

Compass Grop toont lef in haar ambities

Afgelopen jaar heeft Smaackmakers Compass Group mogen adviseren in het formuleren van een visie, missie, doelen en maatregelen om te komen tot plantaardiger cateringaanbod. Ons ideaal. Want het begint bij het neerzetten van een hele Lees verder

Vegan is “Hip” en niet meer Geitenwollen Sokken

Trends in catering 2022: “Plantaardig wordt het nieuwe normaal” Interview met Natascha Kooiman in Nieuwsbrief FACTO van 5 januari 2022: Welke trends op het gebied van (bedrijfs)catering kunnen we voor het komende jaar verwachten?   Met Lees verder