Smaackmakers

10 Future Proof Food Principes©

10 Future Proof Food Principes©: Insight in wat duurzame en gezonde catering is

‘Waar moet ik op letten als ik duurzamere catering wil?’ en ‘Hoe komt het dat duurzamer niet duurder hoeft te zijn?’ De afgelopen 6 jaar heeft Smaackmakers horeca, cateraars en opdrachtgevers van cateraars zoals gemeenten, scholen en bedrijven,  geadviseerd richting duurzamer en gezonder aanbod. Het mooie aan stappen zetten naar duurzamere catering, is dat je als organisatie met één effort meerdere doelen behaalt. Voor de organisatie, de medewerkers, het milieu. Want duurzaamheid en gezondheid gaan hand in hand. Een aanbod met minder impact op het milieu betekent, vrijwel altijd, ook gezonder aanbod én hogere medewerkerstevredenheid en -betrokkenheid. Het kan zelfs zorgen voor een kostenbesparing qua gezondheid en inkoop. Én: wie wil nu niet dat (bedrijfs)restaurant of dat congrescentrum zijn met die heerlijke, innovatieve catering met circulaire oplossingen waar je ook nog eens fit van terugkomt?! Natuurlijk moet je dan wel weten hóe…

Waar te beginnen?
Dit is wat wíj aanbevelen: Bepaal je horizon. De meest gemaakte fout die wíj zien, is dat er langs elkaar heen wordt gepraat. De één zegt ‘duurzaamheid’ maar bedoelt ‘keurmerken’. De ander zegt ‘duurzaamheid’ maar bedoelt ‘meer lokaal’. Een derde denkt dat ‘gezondheid’ of ‘minder vlees’ geen onderdeel uitmaakt van duurzaam. Sámen ergens aan bouwen, kan alleen door ook het grotere plaatje te zien.

Daarom hebben wij zes jaar geleden de Smaackmakers Future Proof Food Principes© in het leven geroepen. Deze principes berusten inmiddels op zes jaar ervaring en met keer op keer als resultaat duurzaam, lekker en gezond aanbod, en medewerkerstevredenheid.

Welk traject we ook in gaan; Deze principes zijn het begin van het gesprek met al onze opdrachtgevers. Ze vormen het uitgangspunt en we vertalen ze naar de situatie van onze opdrachtgever. Dus elke opdrachtgever krijgt zijn éigen, unieke versie hiervan:

1. Plant Power
Op naar het bord van de toekomst met een nieuwe verhouding: meer van ons oneindige plantenrijk; noten, vruchten, knollen, you name it! Minder vlees, vis & jawel: zuivel .

2. Think Global, Eat Local
Vooral producten van dichterbij inkopen (of zelfs zelf telen) scheelt voedselkilometers, draagt bij aan transparantie in herkomst en productieproces, geeft een beter gevoel én vaak stimuleert het ook nog de lokale economie.

3. Seizoensgebonden en Vers
Meer gebruik maken van producten van het seizoen scheelt voedselkilometers en de smaak is vaak voller. Plus: seizoenen bieden vaak precies die producten die je lichaam nodig heeft in die periode.

Benieuwd naar onze overige 7 Principes? Download hier het complete artikel!

Deel dit artikel

Andere berichten

Overheid ziet winst in duurzame en gezonde catering

Duurzamere facilitaire dienstverlening zorgt voor positieve impact. Maar op welk vlak is nu de meeste winst te behalen, in termen van klimaatimpact én gezondheid? Juist: catering. Tijdens de Circulaire Beurs van de Rijksoverheid op 10 Lees verder

Compass Grop toont lef in haar ambities

Afgelopen jaar heeft Smaackmakers Compass Group mogen adviseren in het formuleren van een visie, missie, doelen en maatregelen om te komen tot plantaardiger cateringaanbod. Ons ideaal. Want het begint bij het neerzetten van een hele Lees verder

Vegan is “Hip” en niet meer Geitenwollen Sokken

Trends in catering 2022: “Plantaardig wordt het nieuwe normaal” Interview met Natascha Kooiman in Nieuwsbrief FACTO van 5 januari 2022: Welke trends op het gebied van (bedrijfs)catering kunnen we voor het komende jaar verwachten?   Met Lees verder